Icon

Árfolyamgát! Megoldás minden devizahitelesnek!

2012-12-02
Pár hetük maradt a devizahiteleseknek arra, hogy bejelentkezzenek az árfolyamgát II. konstrukcióba - ráadásul a karácsonyi és év végi ünnepek miatt december 21. után már csak két munkanap áll majd rendelkezésre a banki ügyfelek számára az ügyintézésre.
A Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének adatai szerint a hazai devizahiteles állományból az előzetes feltételeknek (a devizakölcsön folyósításkori forint összege 20 millió forint alatt volt, az ügyfél fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, és az ingatlan nincs végrehajtás alatt) összességében 489 ezer hiteladós felel meg. Közülük október végéig már több mint 72 ezren éltek ezzel az egyedi lehetőséggel, s borítékolható, hogy az év vége közeledtével mind többen kapnak észbe - a tavaly év végi árfolyamgátas átszerződési hullámnál jóval komolyabb roham várható.

Kiszámíthatóbb törlesztés

Nem érdemes hezitálni, mivel a konstrukcióval az ügyfelek 2017 júniusáig mentesülhetnek a havi törtlesztőrészletek az árfolyammozgásának kellemetlen hatásaitól. Ha hamarabb jelentkezünk be a rendszerbe, tovább élvezhetjük a konstrukció előnyeit. A fix törlesztési időszak alatt az aktuális törlesztést svájci frank esetén 180, euró esetén 250, míg japán jen esetében 2,5 forintos árfolyamon teljesíthetik. Ez a jelenlegi (november 20-ai) árfolyamszintekhez képest frankhitelek esetében 29 (!) százalék, euró esetében 12 százalék, de még jenhitelek esetében is közel 9 százalékkal alacsonyabb törlesztési terhet jelent. Az ügyfelek a csökkenő törlesztőrészletek mellett a kiszámíthatóságot kapják cserébe az elkövetkező 5 évre, hiszen ezen időszak alatt minden hónapban azonos lesz a fizetendő törlesztés összege.

Átvállalt hitelterhek

Az árfolyamgát II. esetében az árfolyam különbözet egy úgynevezett gyűjtőszámlára kerül. A gyűjtőszámlán lévő összegből az árfolyam különbözet kamatterhét egyenlő arányban átvállalják a bankok és a kormányzat. A gyűjtőszámlán ezek után csak a tőketartozás kamatozik majd a bankközi kamatláb (a 3 hónapos BUBOR) szintjén, amely messze a legalacsonyabb forintkamatnak felel meg - aktuális értéke 6,3 százalék körül mozog. Ez a kamatszint akár alacsonyabb lehet, mint a korábban felvett devizahitelek piaci kamatszintje.
Nem érdemes kimaradni

A jelenlegi lakáshitel-állomány átlagos futamideje meghaladja a 14 évet. Tehát az adósok zömének törlesztésében még nagyobb részt képvisel a kamatteher és kisebb a tőketörlesztés. Esetükben valóban érdemi hitelteher-könnyítést hoz majd az, hogy a gyűjtőszámlára kisebb tétel kerül, és nagyobb arányt képvisel majd a bankok és az állam által átvett, a tartozásból leírt rész. Kifejezetten kedvező helyzetben vannak a kombinált termékekkel (például lakás-takarékpénztár) rendelkező hiteladósok, hiszen esetükben a speciális konstrukció eltolt tőketörlesztést ír elő , amely esetében maradéktalan lehet a gyűjtőszámla előnye.

De a futamidő-végén járó, magas tőketörlesztéssel bíró ügyfelek számára sem elvetendő az árfolyamgát-konstrukció, hiszen a fix összegű alacsonyabb összegű törlesztés számukra is könnyebbséget okozhat, a kamatteher-átvállalás az ő esetükben is százezres nagyságrendű adósság-teher csökkenést hozhat, s náluk is előfordulhat, hogy a BUBOR alapú gyűjtőszámla-kamatozás összességében kedvezőbb, mint a fennálló hitel kondíciói.
Érdemes tehát élni a lehetőséggel. A részletekről a hitelt folyósító pénzintézet ügyfélszolgálatán lehet érdeklődni - legcélszerűbb most rögtön utánajárni.
Forrás: Origo
Ingatlant keres?
- MFt
Keresés indítása

Hírek

Powered by Gamber
© 2022 vengria-doma.hu